Asteroit Nedir? En Büyük Asteroitler Hangileri?



Asteroit Nedir?

Bir diğer adı küçük gezegen olarak bilinen asteroit, yörüngeleri genellikle Mars ve Jupiter gezegenleri arasında bulunan gökcisimleridir. Mars ile Jupiter'in yörüngeleri arası  480.000.000 km'yi aşan bir mesafe vardır. Bu yüzden iki gezegenin ve uydularının çekim kuvveti çok güçlüdür. Asteroitlerin yörüngeleri çoğunlukla bu iki gezegen arasında bulunur. Güneş sisteminde 1 milyondan fazla asteroit mevcuttur. Bazılarının uydusu da vardır.

Asteroitler bazen kendi aralarında oluşturdukları yörüngelerinden sapabilirler. Dünya en yakın geçen astreoit, 1837 yılında 776.000 km uzaklığından geçmiştir. Bu yüzden de düyamız için tehlikeli gökcisimleridir.

Asteroitler Nasıl Keşfedildi?

18. yüzyılda gökbilimciler Mars ve Jupiter arasında başka bir gezegen olabilceğini düşünüyorlardı. Bu nedenle Macar gökbilimci Baron Von Zach 'gezegen avcıları' birliğini kurdu. Ancak başarılı olamadılar. Bu birliğin ardından 1801 yılında Giuseppe Piazzi İtalya'nın Palermo şehrinde bir gözlem evi kurdu. Yeni bir yıldız kataloğu için gözlemler yapan Piazzi güneş sistemi çevresinde ilk asteroiti buldu ve bu küçük gezegene Ceres adı verildi. Ceres bir gezegen kadar büyük olmadığı için araştırmalara devam edildi. Ceres'ten sonra Pallas, Juno, Vesta ve Astraea adlarını alan 4 asteroit daha bulundu. 1848 yılından sonra her yıl bir kaç tane küçük gezengenler bulundu. Günümüzde ise bu işlemler otomatik bilgisayar algılaması ile yapılmakta.

En Büyük Asteroitler :



Ceres :

Evrende şuana kadar bulunan en büyük asteroit ilk bulunan asteroit olan Ceres'tir. Çapı 952 km'dir ve şuana kadar kesfedilen tüm asteroitlerin üçte birini oluşturur.



Vesta :

Asteroit kuşağının ikinci en büyük küçük gezeni olan Vesta 530 km çapındadır. Ayrıca Vesta en parlak asteroit özelliğini de taşır.



Pallas :

Çapı yaklaşık 510 km olan Pallas asteroit kuşağının üçüncü en büyük gök cismidir.



10 Hygiea :

Karbonlu ve koyu bir yüzeye sahip olan 10 Hygiea'nın çapı 350 ile 500 km arasında değişmektedir. Koyu yüzeye sahip olması nedeniyle gözlemlemesi oldukça zordur.


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?