Biruni Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Biruni Kimdir?

973 yılında şimdinin Özbekistan’ı sayılan Harezm’de doğdu. Bilim konuları ile ilgili ilk eğitimini bölgenin hükümdar ailesinden olan Ebu Nasr Mansur’dan edindi. Ebu Nasr Mansur, seçkin bir matematikçi ve gökbilimciydi. El-Biruni’ye Öklid geometrisi ve Batlamyus astronomisini öğretti. 11. yüzyılın önemli Müslüman hükümdarlarından Gazneli Mahmut Hindistan’a yaptığı seyahatlerde El-Biruni’yi yanında götürdü. El-Biruni, 1017-1030 yılları arasında Hindistan’da yaşadı ve bu dönemde meşhur kitabı Kitab’üt-Tahkik Ma li’l-Hind’i yazdı.

Yunan filozoflarından Aristo, Arşimet ve Demokritus’un çalışmalarından etkilenen El-Biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başladı. Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. Hindistan’dayken öğrendiği trigonometrinin astronomiden ayrı bir bilim olarak görülmesi gerektiğini savundu. Trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın birim olarak kullanılmasını önerdi.

Biruni birçok alet geliştirmiştir.Ancak bazıları günümüze ulaşmıştır.Piknometre,mekanik usturlap ve bazı harita projeksiyonları gibi.Bu çalışmalarının yanı sıra çok iyi bir ansiklopedi yazarıydı.

  • El-Asar’il-Bakiye an’il-Kuruni’I Haliye isimli kitabında Orta ve Yakın Doğu’da kullanılmakta olan takvim sistemlerini gösterdi.
  • Hindistan’ın erken ortaçağ bilimlerini betimleyerek, matematik, astronomi ve astrolojinin temellerini anlattı.
  • El-Kanunü’l-Mesudi kitabı ile ayrıntılı bir matematiksel coğrafya eseri yazdı. 
  • İstihrâc el-Evtâr fî Dâire isimli kitabında Orta Asya’nın topoğrafyasını belirledi.
  • Kitabü’I Cemahir fi Ma’rifeti Cevahir’de 50’nin üzerinde mineral, maden, metal, alaşım, porselen gibi maddeler hakkında detaylı bilgi verdi.
  • Hayatı boyunca incelediği bitkileri Kitâbü’s-Saydele isimli kitabında listeledi ve doğal ilaçların hangi hastalıklara iyi geldiğini kapsamlı bir şekilde anlattı.

Biruni,Newton’un 700 sene önce geliştirerek matematiksel olarak ispatlamasını ilk defa Biruni ileri sürmüştür.Geliştirdiği teleskoplar ile gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan Galileo’dan 600 sene önce, ‘dünyanın döndüğü’ fikrini El-Biruni savundu.

El-Biruni, 75 yaşında vefat etti.Türkçe dâhil 15 dilde yayımlanan The UNESCO Courier dergisi, 1974 yılında çıkardığı sayıyı El-Biruni’ye ayırdı. El-Biruni’yi “Bin yıl önce, Orta Asya’da yaşamış evrensel deha” olarak tanıttı.

Eserleri:

Bîrûnî'nin onlarca yapıtı arasında en çok bilinenleri aşağıdaki gibidir:


  • El-Âsâr'il-Bâkiye an'il-Kurûni'i-Hâli-ye
  • El-Kanûn'ül-Mes'ûdî
  • Kitâb'üt-Tahkîk Mâ li'l-Hind
  • Tahdîd'ü Nihâyeti'l-Emâkin li Tas-hîh-i Mesâfet'il-Mesâkin
  • Kitâbü'l-Cemâhir fî Mâ'rifet-i Cevâ-hir
  • Kitâbü't-Tefhîm fî Evâili Sıbaâti't-Tencîm
  • Kitâbü's-Saydele fî Tıp

Yorumlar

  1. hiiiiiçççççççççççççççççç güzellllllllllllllllllllll değğğğğğğğğilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şey herkese güzel gelmek zorunda değildir.

      Sil
  2. Çok teşekkürler araştırma ödevime çok yardımcı oldu.Biruni gibi bilim insanlarını unutmamak gerekir.Umarım Biruni gibi bilim insanları yetiştirebiliriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim. Ayrıca kişisel fikrim umarım bizler kendimizi Biruni gibi bir bilim adamı olabilecek seviyede yetiştirebiliriz. Zira çağımızda verilen eğitim bizlere yetmiyor :)

      Sil
  3. çokk teşekkürler ödevimde gerçekten çok katkısı oldu artık hep bu siteden araştıracağım! :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?