Bitcoin Nedir? Nasıl Kazanılır? Nasıl Kullanılır?



Bitcoin Nedir?

Bitcoin, herhangi bir merkez bankası veya resmi bir kuruluş ile ilişiği olmayan fakat ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilien bir tür dijital para birimidir.Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro'yay alternatif olarak lanse edilmektedir. Sembolü ' ฿ ', kısaltılması ise BTC'dir.




Bitcoin Nasıl Kazanılır?

Bitcoin üretimi bir madencilik (minig) işidir. Madencilik yaparak Bitcoin elde edilmektedir. Madencilik, sistem ağını güvenli bir şekilde koruma, hesaplama yetkisini kullanarak işlem gerçekleştirme ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize hale getirmektir. Bitcoin'de sistem tek bir merkezden kontrol edilmez. Bu yüzden Bitcoin kullanılan her yerde süreci çalıştırmak gibi işleri birilerinin yapması gerekir ve bu işleri yapanlara madenci denir.

Bitcoin madenciliğini tek başınıza yapmak istiyorsanız, konu hakkında bilmeniz gerekenlerin dışında çok iyi bir bilgisayar sistemine de ihtiyacınız olacaktır. Çünkü, Bitcoin madenciliği bilgisayarınızın donanımları ile yapılır. İşlemci (CPU) ve ekran kartı donanımlarınızın yüksek olması gerekmektedir. Yani ekran kartınız ne kadar kuvvetli ise Bitcoin maden çıkarma performansınız da o kadar iyi olur. Piyasada sadece Bitcoin madenciliği için tasarlanmış sistemler mevcuttur. Bunları ister satın alabilir, ister kiralayabilirsiniz. Eğer bunların dışında elinizdeki bilgisayarın donanımları düşük ise Bitcoin havuzlarına dahil olabilirsiniz. Bunun adına Mining Pool denmektedir. Bu sistem bilgisayarlarınızın güçlerini birleştirir. Mining Pool sisteminin sayısı oldukça fazladır. Her birinin gelir paylaşım sitemi farklıdır. Genel olarak elde edilen toplam gelir, havuza katılanlar arasında bir formüle bağlı olarak dağıtılır. Belli bir yüzdeyi de Pool Operatörü kendine alır.

Bitcoin madenciliği ilk başlarda kolayken günümüzde oldukça zorlaşmıştır. Bu yüzden donanım ihtiyaçları da artmıştır. Madenciler bir yıl önce para kazandığı donanımla günümüzde elektrik paralarını karşılayamaz duruma gelmişlerdir. Bu yüzdende farklı yollara başvurulmuştur. Bunlardan biriCloud Mining sistemidir. Bu sistem internet üzerinden sizin adınıza ücreti karşılığında işletilen donanımlar bulur ve belli bir ücret karşılığı kontrat yaparak bu donanımların karına ortak olabilirsiniz.

Bitcoin madenciliği gün geçtikçe daha da zorlaşmaktadır. Bunu en büyük sebebi Dünyanın her yerinden yeni kullanıcıların daha güçlü donanımlarla sisteme dahil olmasıdır. Sistem, piyasaya kısa süredeçok sayıda Bitcoin sürülmesini yavaşlatmak için otamatik olarak zorluk seviyesini ayarlamaktadır. Sistem 21 milyon Bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar çıkarma izni vermiştir. Yani sınırsız sayıda Bitcoin çıkarmanız mümkün değildir.




Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoin kullanmak için bir cüzdan oluşturulur. İster cep telefonunuzda ister biligisayarınızdan istersenizde internetteki web servislerinden cüzdanınızı oluşturabilirsiniz. Cüzdan oluşturma sınırı bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Ayrıca cüzdan oluşturmak için özel bilgilerinizi vermenize gerek yoktur. Oluşturduğunuz cüzdanla para alıp gönderebilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

Bitcoin sisteminde ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şireleme, noktadan noktaya ağ bağlantısı teknolojisi kullanılır. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alan adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilir. Her işlem ağa duyurulur ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen Bitcoin'ler birden fazla kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojiyle hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme sağlar.

Bitcoinleri internet üzerinden harcayabilirsiniz. Henüz Türkiye'de kullanılan yerler oldukça az olsa da dünya da Bitcoin'i kullanan bir çok mağazalar ve restorantlar bulunmaktadır. Bunlara Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigatör gibi uygulamalarla ulaşabilirsiniz. Üstelik Paypal da Bitcoin'i bir ödeme sistemi olarak kabul ettiğini duyurmuştur.

Bitcoin'in Değeri Neye Göre Değişir?

Bitcoin'in değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirler. Talep arttıkça fiyat artar, düştükçe azalır. Piyasada sınırlı miktarda Bitcoin bulunur. Yeni Bitcoin yaratmanın belirlenmiş bir prosedürü ve limiti olduğu için talep artınca Bitcoin değer kazanır.




Bitcoin Güvenli Midir?

Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmadığınız sürece herhangi bir güvenlik sorunu yoktur. Bitcoin'de aynı paranın birden çok kez harcanması mümkün değildir. Yapacağınız bütün işlemler sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

Bitcoin'in Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları :

  • Herhangi bir ülkeye bağlı olmadığı için hiçbir ülke ekonomisinden etkilenmez.Dalgalanmalar hiçbir kişiye veya devlete bağlı değildir.
  • Bitcoin anonimdir. Hiç kimse hesabınızı kapatamaz veya donduramaz.
  • Bitcoin'de hesap kurulumu oldukça basittir.
  • Bitcoin ile transfer işlemi yaparken hiçbir işlem ücreti ödemezsiniz.
  • Bitcoinde transfer işlemleri gece gündüz haftasonu dahil dakikalar içinde gerçekleşir.

Dezavantajları :

  • Bitcoin'de göndericinin ve alıcının kimlik bilgileri gizli tutulduğu için her türlü illegal ve yasa dışı para transferlerine olanak sağlar.
  • Bitcoin'lerinizi kaybederseniz size yardımcı olacak herhangi bir mekanizma bulunmamaktadır. Bu yüzden en güvenilir yöntem internet bağlantısı olmayan bir hard diskte Bitcoin'lerinizi saklamaktır.
  • Bitcoin piyasası oldukça dalgalı bir kurdur. Çok hızlı yükselip zengin olabilir, aynı şekilde çok hızlı düşerek kaybedebilirsiniz.



Bitcoin'in Günümüzdeki Yeri

Bitcoin'i birçok kişi kağıt paranın geleceği olarak görmektedir. Gelecekte kağıt paranın yerini dijital paranın alacağı düşünülmektedir. Bu sanal paranın günümüz koşullarında kağıt paranın yerini alması henüz pek mümkün görünmemektedir.Ancak ciddiye alınması gereken bir para birimi olduğu doğrudur. Zira dünyada birçok ülkede hem bireysel hemde resmi olarak devletlerde itibar görmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin, Alman Maliye Bakanı Bitcoin'i bir tür hesap birimi olarak gördüklerini açıklamıştı. Üstelik İran'ın kedilerine yönelik yaptırımları aşabilmek adıına Bitcoin kullanıldığı söylenmektedir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?