Güneş Tutulması Nedir? Nasıl Oluşur?




Güneş Tutulması Nedir? 

Ay’ın, Dünya ile Güneş arasına girmesi, Güneş tekerini örtmesi dolayısıyla Güneş’in yeryüzünden bir süre kararmış görünmesi olayına “güneş tutulması” denir.

Dünyanın, güneşin ve ayın aynı doğruya gelmesi sonucunda ayın gölgesinin yeryüzüne düşmesiyle oluşmaktadır. Bu şekilde ay güneşle dünyanın arasına girer ve ışığı keser. Bu şekilde ayın gölgesi dünyaya yansır ve heryer karanlık olur. Güneş tutulmasının olması için dünyanın çevresinde dönmekte olan ayla dünyanın etrafında döndüğü güneş aynı yörüngede çakışması gerekiyor.

Ayın hareketi sebebiyle bir yılda birçok kez olması gereken bu olay çok nadir olarak olmaktadır.

Güneş tutulmasının 3 çeşidi vardır. Bunlar:

  • Tam güneş tutulması
  • Halkalı güneş tutulması
  • Parçalı güneş tutulması
  • Hibrit güneş tutulması

Tam Güneş Tutulması,Ay'ın Güneş ve Dünyanın arasından geçerken Güneş'i tamamen kapatması durumlarında tam güneş tutulması meydana gelmektedir.

Halkalı Güneş Tutulması,Ay, Güneş ve Dünya'nın arasından geçerken halka şeklinde bir boşluğu kapatamadığında halkalı güneş tutulmasımeydana gelir.

Parçalı Güneş Tutulması,Ay'ın yörünge hareketi esnasında Güneş'in önünü tam olarak kapatamadığı durumlarda meydana gelmektedir. Güneş'in bir parçasını kapattığı güneş tutulması parçalı güneş tutulması olarak adlandırılır.

Hibrit Güneş Tutulması,Dünyanın herhangi bir bölgesinde meydana gelen güneş tutulması, bazı noktalardan halkalı, bazı noktalardan da tam şekilde görünebilir. Bu tutulma türüne ise hibrit güneş tutulması denir.

Güneş Tutulması Nasıl Olur?


Tutulmanın olması için Ay’ın yeniay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay Dünya çevresinde yaklaşık 12 kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında 5 derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur.Bu olay bir yıllık sürede en fazla üç yada dört kez gerçekleşir. Güneş tutulması esnasında güneşe asla çıplak gözle bakılmamalıdır. Ancak tam tutulma sağlandığında bakılmalıdır. Işınlar gözler için son derece tehlikelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?