Ihlamur Nedir? Faydaları Nelerdir?



Ihlamur :

Latince Adı : Tilia Tementosa

Özellikleri :

Ülkemizde Kuzey Anadolu Dağları'nda bolca yetişir. Hızla büyüyen ve 20-25 metreye kadar boylanabilen ıhlamur ağaçlarının gövde çapı 1,5 metreye kadar çıkabilir. Önce düz olan gövde kabuğu, ağaç yaşlandıkça çatlar. Üzeri koyu yeşil, yaprakları uzun saplı, yürek biçimli, kenarları düz ve almaşık dizilidir. Yaprağın gri ya da gümüş rengindeki alt yüzünde tüyler bulunur. Haziran ve Ağustos ayaları arasında açan sarımsı renkli özel, hoş kokulu çiçekler bir arada yaprakların orta damarına bağlı ve sarkık durumda olur. Ağacın tek tohumlu meyvesi minik, yuvarlak ve kurudur. Ihlamur ağacı, tohumuyla, gövde çelikleriyle ya da filizlenen köklerinin ayrılı dikilmesiyle çoğalır. Küçük yapraklı ıhlamur ve büyük yapraklı ıhlamur olmak üzere iki çeşidi vardır. Bu iki cinsin çiçekleri de kullanılmaktadır. Ihlamur ağacı kışın yapraklarını döker. Yaz aylarında açan güzel kokulu çiçekleri, gölgede kurutulur. Yanlız çiçekleriyle kurutulan ıhlamur birinci kalite, çiçek yaprağı ile birlikte kurutulan ıhlamur ikinci kalite olarak değerlendirilir.

Tavsiye Edilen Hastalıklar :

Ihlamurun genel olarak rahatlatıcı bir etkisi vardır. Öksürük kesici, balgam sökücü, terlemeyi giderici ve idrar artırıcı özellikleri bulunmaktadır. Şekersiz ıhlamurun iştah kesici özelliği vardır. Kanı temizler, damar sertliğini önler. Kansızlığı giderir, vücudun direncini arttırır. Vücuttaki zehirleri dışarı atar, börekleri ve mesaneyi temizler, saç dökülmesini önler. Yatmadan önce bir bardak ıhlamur çayı içmek, rahat bir gece geçirmeyi sağlar. Sinir sistemindeki gerginliği azaltır.

Kullanım Şekli ve Dozu :

Bir avuç dolusu ıhlamur çiçeği yıkanarak, 1 litre suya atılır. Kaynamaya başlar başlamaz ateşten çekilir. Bu çaydan süzülerek günde 3-4 fincan içilir. Alışkanlık yapmasını engellemek için etkisini kaybetmemesi amacıyla sağlıklı zamanlarda kullanılmaması tavsiye edilir. Ihlamur çayı içine kuşburnu konmamalıdır. Çünkü kuşburnu balgamı söktürmeyerek, iyi sonuç alınmasını önler.

Yan Etkileri :

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?