Keçiboynuzu Nedir? Faydaları Nelerdir?


Keçiboynuzu Nedir?

Harnup, Carob, Caroube, Ceratonia siliqua olarak da adlandırılan keçiboynuzu baklagiller familyasından; Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen 6-10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Yaprakları oval şekilde, kenarları düz, açık yeşil renkte, ortada ana damar ve ondan sağlı solu ayrılan yan damarlar mevcuttur. Yaprakları 4-5 cm büyüklüğünde, parlak, alt yüzeyi kırmızımsı esmer renkte ve çok kısa saplıdır. Çiçekleri yeşilimtıraktır. Meyvesi (Keçiboynuzu); 10-20 santimetre boyunda, yassı, etli, açılmayan ve koyu renklidir.

Peki Keçiboynuzu Nerede Yetiştirilir?

Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olup, buradan önce Hindistan, Brezilya, Arjantin, Avusturalya, ABD, doğu ve Güney Afrika ülkelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’nin ise Akdeniz ve Eğe bölgesinin sahil şeridinde yabani olarak yetişir.

Keçiboynuzunun İçeriğini Ne Oluşturur?


Keçiboynuzunun ortalama %35 i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur.Galik asitte vardır. Yine yaklaşık %40 ı yüksek moleküler yapılı nişastadan oluşur. Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1 dir.

Keçiboynuzunun Faydaları:
  • Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkandır.
  • Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır.
  • Sigara içenlerin, akciğer kanserine karşı önleyici gücünden dolayı büyük faydalar vardır.
  • İyi huylu prostat büyümesi şikâyeti olanların zaman zaman keçiboynuzunu çiğ olarak tüketmeleri çok faydalıdır.
  • Keçiboynuzu aynı zamanda hareketli sperm sayısını artıran özelliğe de sahiptir.
  • İktidarsızlığa karşı adeta mucize çözüm keçiboynuzudur.
Keçiboynuzundan Elde Edilen Pekmezin Faydaları:

Kalsiyum açısından zengin olmasının yanında içerdiği E vitamini ile kemik erimesi , grip , öksürük , nefes darlığı , göğüs yumuşatma , balgam söktürücü , soğuk algınlığı ve özellikle sigara tiryakilerine karşı büyük fayda sağlar.

Düşük selüloz etkisi ile gastirit ve bağırsak hastalıklarına karşı iyileşme sağlamaktadır. Ayrıca mide ile bağırsaklarda meydana gelen gazların atılmasına yardımcı olarak mide şişkinliğine karşı iyi gelmektedir. Sindirim sistemine bağlı olarak, bağırsak parazitleri, solucan, tenya, bağırsak kurtları diye adlandırılan zararlıları temizleyerek sindirim sistemini ve mideyi güçlendiriyor.

Kalp hastalıklarında önemli rolü olan keçiboynuzu aynı zamanda birçok insanın korkulu rüyası olan akciğer kanserine de % 90’a kadar koruma sağlar.İnsan vücuduna yerleşen radyasyonun dışarı atılarak temizlenmesini sağlar.

Püf Noktası :
Keçiboynuzu pekmezinin kıvamında pelteleşme ve koyuluğa rastlanabilir.Bunun sebebi keçiboynuzu meyvesinin toplanır toplanmaz kurutulmadan pekmez üretimine geçilmesidir.Doğrusu ise keçiboynuzu pekmezinin toplandıktan sonra kırılarak kurutulduktan sonra pekmez yapım aşamasına geçilmesidir.Böylelikle daha lezzetli bir pekmez elde etmiş olacaksınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?