Kolesterol Nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?



Kolesterol Nedir?

Kolesterol, bir yağ türüdür. Hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısında yağ benzeri maddelerdir.

Yüksek kolesterol ise LDL’nin yani kötü kolesterolün kanda birikmesidir. Kanda toplam kolesterol ve kötü kolesterolün yüksek olması, HDL (iyi) kolesterolün düşük olması, kişi için risk faktörüdür.

Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş damar duvarında birikir ve kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların oluşum riski artırır.

Yüksek kolesterol özellikle kalp damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür.

Kolesterol, her ne kadar kan yağları gibi algılansada, yağ değildir! Kolesterol bir steroiddir. Steroidler, kortizon olarak adlandırdığımız antienflamatuvar maddelerdir. Kolesterol de vücudumuzun ihtiyacına göre her gün üretilen olmazsa olmaz olan doğal bir maddedir.

Tüm organların hücrelerinin, özellikle de beyin, sinir sistemi, gözler ve bağışıklık sisteminde bulunan hücrelerin içinde, zarlarında kolesterol ve Omega-3 olmazsa bebeklerin beyin ve sinir sisteminin gelişmesine, hızla büyümesine ve güçlü kuvvetli olmalarına olanak yoktur. Kan yağlarımız ve kan kolesterolümüz, yanlış beslenme ve kolesterol ilaçları ile azaltılmadan doğal seviyesinde kaldığı sürece, hücrelerimiz ve dolayısıyla bağışıklık sistemimiz güçlü ve kuvvetli kalacaktır. Bunun sonucunda da hastalanmamız, özellikle de kanser olmamız önlenebilecek ya da her cins kanser ile mücadelemiz daha kuvvetli bir şekilde sürecektir.

Düşük kolesterolü olan kişilerde birçok kanser türünün, özellikle kalınbağırsak olarak bilinen kolon kanserinin daha sık görüldüğü ortaya konulmuştur. Düşük kolesterolü olan kişilerde diğer bütün nedenlere bağlı tıp dilinde ‘total mortalite’ dediğimiz tüm ölüm oranlarının yüksek olduğu gösterilmiştir.

Kan Kolesterolü: Kan dolaşımında bulunur. Kandaki kolesterolün çoğunu vücudunuz kendi üretirken geri kalan kısmı da besinlerle alınan kolesterol oluşturmaktadır.

Diyet kolesterolü: Bitkisel kaynaklı besinler yağ içerseler bile kolesterol içermezler. Kolesterol yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır.

HDL kolesterol (iyi kolesterol): HDL dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak bilinir. Yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz.

LDL kolesterol (kötü kolesterol):Kolesterolü dokulara taşıyarak arter ve diğer kan damarlarının duvarlarında birikmesine neden olduğu için LDL, kötü kolesterol olarak da bilinir. Kanda toplam kolesterol ve LDL kolesterolünün yüksek olması, HDL kolesterolünün düşük olması, kişi için risk faktörüdür. Bu riske sahip hastalarda kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların oluşum riski daha fazladır.

Yüksek Kolesterol Belirtileri:


En büyük belirtisi ciltte beyaz bir sivilce gibi göz altlarına ve bunun gibi cildin hassas olduğu bölgelerde görülen cilt lekeleridir.

Bu belirtiyle birlikte göz ve çevresinde oluşan siyah halkalar kişiyi sanki oldukça hastaymış gibi göstermektedir. Bu belirtilerde kişi doktora başvurmak zorundadır. Gözde görülen lekeler bazen sarı olabilmekte. Sarı lekecikler bazen kişinin koltuk altı bölgesinde ve genellikle yüz bölgelerinde belirginlik göstermektedir.

Bir diğer belirti ise kişinin ağzında sürekli olarak acılık hissi belirmektedir.

Tüm bunların yanında kolesterol etkisi sürekli olarak tansiyon hastalığı ve bunun yanında sürekli baş ağrısı kişide belirtiler göstermektedir.

Çocuklarda kolesterol sorunu çok fazla görülmemektedir. Fakat istisna olarak görülen çocuklar vardır .Bu çocuklarda genellikle Ldl kolesterolü eksikliğinden kaynaklanan ya da aşırı kilolardan dolayı ortaya çıkan kolesterollerdir. Her ne kadar çocuklarda yüksek kolesterol belirtileri olmasa bile çocuklarında beslenme konusunda dikkatli olması gerekmektedir. Yaşı ilerlemiş kişilerde kolesterol yüksekliği belirtisi olarak görme zayıflığı ve baş dönmeleri meydana gelebilir.

Bir başka belirti ise kişide uykusuzluk ve sol kolda uyuşmalar meydana gelmektedir. İşte bu belirtide yüksek kolesterol belirtileri arasındadır.

Yüksek Kolesterolün Nedenleri:

Kan kolesterolü neden yükselir?

Aile geçmişinde bu hastalığın görülmesi, yüksek yağ içeren bir beslenme diyeti, aşırı kilo, aralarında diyabetin de bulunduğu çeşitli hastalıklar ve bazı ilaçlardır nedenler arasında gösterilebilir.

Kanda kolesterol düzeyini etkileyen çok sayıda etken vardır. Kalıtım, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık ve stres gibi etkenler total kolesterol ve LDL kolesterolünü yükseltmektedir.

Beslenmenizde yer alan yağ türleri ve yağ asitleri bileşimi kan lipit profilini etkiler. Doymuş yağı yüksek oranda içeren diyetlerle kan kolesterol düzeyi artarken, tekli doymamış yağların kullanımı ile HDL kolesterol yani iyi kolesterol artmaktadır.

HDL Kan Kolesterol Düzeyinin Yükseltilmesi:
En iyi çözüm, fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Ayrıca eğer bireyin fazla kilosu varsa, vücut ağırlığının azalması, HDL kolesterol düzeyini olumlu yönde etkileyecektir. Diyette toplam yağ tüketiminin azaltılması, doymuş yağların yerine tekli doymamış yağların tercih edilmesi, sigara içilmemesi HDL kolesterol düzeyinin artırılmasında önemli faktörlerdir.

LDL Kan Kolesterol Düzeyinin Azaltılması: Toplam diyet yağı azaltılırken, doymamış yağların tercih edilmesi, diyet posa miktarının arttırılması, yağ ve kolesterol miktarlarının orta düzeye indirilmesi, düzenli fiziksel aktivite ile vücut yağ oranının azaltılması LDL Kolesterol düzeyinin düşmesinde etkin başlıca etmenlerdir.

Yüksek Kolesterolün Yarattığı Riskler:


Yaşam tarzına bağlı bazı risk faktörleri kanınızda yüksek kolesterol olması riskini artırabilir. Örneğin, doymuş yağlar yönünden zengin sağlıksız bir beslenme, egzersiz yapmama, kilolu olma, sigara içme ve fazla miktarda alkol tüketme gibi.

Doymuş yağ yönünden zengin yiyecekler arasında kırmızı et, sosis, sert peynir, tereyağı, hamur işleri, kekler, bisküviler ve kaymak örnek verilebilir.

Tedavi edilebilir bazı hastalıklar da yüksek kolesterole neden olabilir. Bunlar arasında hipertansiyon (yüksek tansiyon), diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları, pankreasta akut iltihap ve tiroit bezinin yeterince çalışmaması da yüksek kolesterole sebep olabilir.

Bazı sabit risk faktörleri de yüksek kolesterole sebep olabilir. Ailenizde koroner kalp hastalığı, inme veya kolesterole bağlı başka hastalık öyküleri varsa, kolesterolünüzün yüksek olma ihtimali de artar. Yaş, kadınlarda erken menopoz ve etnik gruplar da risk faktörüdür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?