Kolon Kanseri Nedir?


Kolon Kanseri Nedir?

Kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanseri,rektum ve apandiste görülen kanserli büyümeleri kapsar. Batı dünyasında en sık rastlanan üçüncü kanser tipi ve ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sırada olup çoğunlukla kalın bağırsakta meydana gelen adenom poliplerden ortaya çıkar.



Kolon Kanserinin Nedenleri :

Kolon kanserinin nedeni kesin olarak bilinmemekte fakat oluşumunda etkili olan bazı çevresel ve genetik nedenler vardır. Kalıtsal etkenler bu konuda büyük öneme sahiptir. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerde kansere yakalanma ihtimali normalden daha yüksektir. Ayrıca daha önceden meme ve yumurtalık kanserini geçirmiş kişilerde ve ailelerinde kolon kanseri sıklığı daha fazladır.

Beslenme, kolon kanserinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle Batı tipi diyet kanser ihtimalini arttırır. Kolon kanserinin oluşmasında hayvansal yağların tüketiminin etkili olduğu araştırmalar sonucu saptanmıştır.

Ayrıca bazı kimyasal maddeler kanser nedenleri arasındadır. Sanayi işçilerinde, bazı fabrikalarda çalışanlarda kolon kanseri görülmesi kimyasal maddelerin etkisini ortaya koymaktadır.

Kolon Kanserinin Belirtileri :


Kolon kanserinin ilk belirtileri arasında karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma ve ishal yer alır. Ayrıca kabızlık olabilir. Kullanılan ilaçlara rağmen kabızlık devam edebilir. Bu evrede bağırsak henüz daralmamıştır ve belirtiler bağırsak kanseri tanısı koymak için yeterli değildir. Fakat hastada bu tip şikayetlerin olması hastanın mutlaka incelenmesini gerektirir. Görüntüleme yöntemleri kalın bağırsaktaki herhangi bir anormalliği ortaya koyar. Böylece herhangi bir hastalık varsa erken tanı konmuş olur ve hastaların geleceği açısından çok önemlidir. 



Peki Kolon Kanseri Nasıl Teşhis Edilir ?

Günümüzde oldukça kolaydır. Kolonoskopi ile hastanın bütün kalın bağırsağı görüntülenir. Bu sırada, polip varsa alınır ve incelenir. Risk altındaki kişiler ve polip alınan kişiler kolonoskopi ile takip edilir. Doktorun gerekli gördüğü sıklıkta bu işlem tekrarlanır. Diğer bir yöntem video görüntüleme ile yapılan sigmoidoskopidir. Kolonun alt bölgesinin incelenmesinde kullanılır. Ayrıca gaitada gizli kan araştırılır. Yani dışkıda kan arama yöntemi ile dışkıda saptanması zor olan az miktardaki kanamalar saptanır. Bunların dışında gerekirse bağırsaktan parça alınır ve incelenir.

Kolon Kanserinden Korunma Yolları ve İyi Gelen Besinler :

Kolon kanserinden korunmak için bazı yollar vardır. Bunlardan biri lifli besinler tüketmektir. Bol miktarda lifli besinlerin tüketilmesi kolon kanseri görülme sıklığını azaltmaktadır. Çünkü bu maddeler, kanserojen maddelerin yoğunluğunu azaltmaktadır.

Lifli besinlerin başında ;

Mısır, Fasulye (siyah,barbunya gibi), Nohut, Avokado, Kepekli makarna, Bulgur, Taze fasulye, Mercimek, Armut, Enginar, Ahududu, Bezelye gelir.

Bir diğer yol ise düzenli olarak kontrol yaptırmaktır.Özellikle ailesinde kolon kanseri olan ve kolon kanseri belirtileri taşıyan kişilerin kontrollerini mutlaka yaptırması gerekir.

Ayrıca egzersiz yapmak,yeşil çay içmek bağırsak düzeni sağladığından kanserden korunmamıza yardımcı olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?