Migren Nedir? Migrenin Belirtileri Nelerdir?
Migren Nedir?
Halk arasında baş ağrısı olarak bilinen migren sadece bir baş ağrısı değildir. Otonom sinir sisteminden kaynaklanan bio-elektriksel bir hastalıktır. Atak sırasında, otonom sinir sisteminin temel işlevleri olan damar-sindirim-dolaşım geçici aksar.
Migren Nedenleri :
Migrenin birçok nedeni olabilir. En başında genetik faktörler gelir.Ailenizden birinin migren rahatsızlığı varsa sizin de olma olasılığınız diğer insanlara oranla biraz daha fazla. Buna bağlı olarak hem annesinde hem babasında migren hastalığı olan birinde migren olma olasılığı oldukça yüksek. Migren hastalığının bir başka nedeni de hormonal değişimlerdir. Bu nedenle migren daha çok kadınlarda görülür. Özellikle kadınların adet döneminde hormonal değişimlerin olduğu anlarda şiddetini artırabilir. Adet döneminde şiddetli baş ağrısının çoğalmasını migrene bağlayabiliriz. Bulantı,kusma,ışığa ve sese hassasiyet olabilir. Genellikle tek taraflı yoğun ve zonklayıcıdır.
Migren Belirtileri :
Migrenin belirtilerini farklı kategorilerde inceleyebiliriz.
Baş ağrısı :
- Şiddetli,günlük hayatı etkileyecek şekilde
- Zonklayıcı,sıkıştırıcı,yırtıcı,delici
- Tek taraflı,şakak,ense,alında,tüm başta
- 4 – 10 saat / 3 gün sürebilir
Genel Belirtiler :
- Bulantı,kusma,ishal
- Koku,ses,ışığa hassasiyet
- Genel yorgunluk,halsizlik
- Çarpıntı,tansiyon yükselmesi-düşmesi
Nörolojik Belirtiler :
- Göz önünde ışıklı noktalar,iplikler,skotom,geçici görme kayıpları,çift görme
- Dengesizlik,baş dönmesikonuşma güçlüğü
- Uyuşma,güçsüzlük,geçici fel
Ruhsal Belirtiler :
- Huzursuzluk,gerginlik
- Öfke
- Depresyon,mutsuzluk,aşırı hassasiyet
Migren Çeşitleri :
Doğru bir tedavi için migrenin çeşidini belirlemek oldukça önemli. Uzman bir doktora görünüp çeşidini belirleyip ona göre bir tedavi uygulanmalı. En sık görülen migren tipi “aurasız migren”dir. Migren ağrısına sahip olanların çoğunda aurasız migren görülür. Bir diğer migren çeşidi ise “auralı migren”dir. Auralı migrende de kimi zaman aurasız ataklar görülebilir.
Migren Hastaları Nelere Dikkat Etmeli ?
Migren hastalarının sigara ve alkol kullanımlarını azaltmalı özellikle de kırmızı şaraptan uzak durmalı. Çikolata ve eski peynirde bu hastalığı tetikleyebilir. Çünkü bu besinler ile alınan feniletilamin, vazospazmı (damar kasılması) tetiklemektedir. Migren hastaları basit şeker, çikolata, kakao gibi bileşiminde kafein bulunan yiyecekleri tüketmekten de kaçınmalıdır. Migren hastalarının, doğum kontrol hapı kullanımlarını kısıtlamaları ve bazı durumlarda aspartam içeren yiyeceklerden uzak durmaları da gerekiyor. Aşırı tuzlu yiyecekler, konserveler, turşular da migreni tetikleyebilen besinlerden.
Bütün bunlara dikkat ettikleri halde iyileşemeyen migren hastalarının, tüketimini kısıtlamaları gereken yiyecekler ise şöyle sıralanıyor: Çikolata, maya türevleri, maya ürünleri, karaciğer, salam, sosis, bakla, salamura ringa balığı ve peynir gibi bileşiminde tiramin bulunan yiyecekler.
Kan şekerinin düşüş gösterdiği durumlarda baş ağrısı artar. Bu nedenle migren hastalarının öğün atlamamaya özen göstermesi gerekir. Günde 2-2,5 litre sıvı alınmalı ve 30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. Migren hastaları günde ortalama 7-8 saat uyumalıdır. Kafein, baş ağrılarında iki türlü etki gösterir. Aşırı tüketimi, ağrıyı tetikler. Sınırlandırılması ise ağrıyı azaltıcı etki sağlar.
Migren Hastalarına Dost Besinler :
- Sebze çorbası
- Sebze püresi
- Kereviz
- Haşlanmış yumurta
- Armut
- Elma
- Kivi
- Papatya çayı
- Melisa çayı
Yorumlar
Yorum Gönder