Prostat Kanseri Nedir?



Prostat Kanseri Nedir?

Prostat, erkek üreme sisteminin bir bölümüdür. Rektumun ( kalın bağırsağın son kısmı ) önünde bulunur. Sağlık bir prostat bezi bir ceviz büyüklüğündedir. Spermlerin dışarı atılmasını sağlayan seminal sıvının bir kısmını prostat üretir. Ayrıca prostatın etrafını idrar yolu (üretra) çevreler. Bu yüzden prostatın aşırı büyümesi idrar yoluna baskı yapar, idrarın penise akımını yavaşlatır veya durdurur.

Her yıl kanser tanısı konulan 3 erkekten biri prostat kanseridir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. İnsandan insana geçmez. Kesin olarak sebebi bilinmeyen prostat kanserinin en önemli faktörü yaş fatörüdür. Yaşlandıkça prostat kanseri olma riski artar. 45 yaş ve altında nadir olarak görülen prostat kanseri en sık 65 yaş ve üzerinde görülür.


Prostat Kanseri 
Belirtileri :

Prosta kanseri hiçbir belirtisi olmadan ortaya çıkabilir. İdrar yapma ile ilgili sorunlar, idrarda kan, bel, sırt, uyluk ve kalça ağrıları belirti olarak sayılabilir. İdrarı yapamama, idararı durdurmada zorlanma, sık sık idrar yapma, geceleri uyanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma ve kesik kesik idrar yapma da yine belirtiler arasındadır.




Prostat Kanseri Tedavisi :


Prostat kanserinin tedavisinde cerrahi ve radyoterapi iki tedavi yöntemidir. Hangi tedavi yönteminin uygulanılacağı hastanın başka hastalıkları olup olmadığına hastanın yaşam bekletisine bakılarak karar verilir. Ancak günümüzde kullanılan en yaygın tedavi tipi radyoterapi tedavi yöntemidir. Nedeni, teknolojinin ilerlemesiyle radyoterapi makinelerinin gelişen tedavi teknikleri başarı şansını üst düzeylere çıkarmasıdır.

Prostat Kanseri Tanısı :


Prostat kanserinin belirtileri ortaya çıkmadan önce doktorların önerdiği 50 yaşından sonra yılda bir tarama yöntemleri uygulanmalıdır.

Prostata Kanserine İyi Gelen Besinler :


E vitamini, selenyum, antioksidan ve çinko mineralleri içeren besinler prostan kanserine iyi gelen besinlerdir.

E vitamini En Çok ;

Ispanak, Havuç, Lahana, Marul, Kabak, Zeytin yağı, Ayçiçek yağı, Balık Yağı, Mısırözü Yağı, Ton balığı, Sardalye, Yumurtanın sarısı, Badem, Fındık, Ceviz, Domates, Buğday ve Patateste bulunur.

Selenyum En Çok ;

Brezilya kestanesi, Ay çekirdeği, Balıklar, Hindi eti, Tavuğun göğüs etinde ve Kırmızı ette bulunur.

Antioksidan En Çok ;


Domates, Sarımsak, Çilek, Kiraz, Vişne, Yaban mersini, Kızılcık, Brokoli, Soya fasulyesi, Fasulye ve Barbunya da bulunur.

Çinko Minarelleri En Çok ;


Ispanak, Mantar, Kuzu eti, Sığır eti, Susam, Kabak çekirdeği ve Yoğurtta bulunur.

Bu besinler prostat dahil olmak üzere birçok kansere iyi gelen besilerdendir. Ancak aşırı tüketilmesi yan etkilere sebep olabilir. Sağlığınız açısından düzenli bi şekilde veya doktor onayı ile tüketiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?