Sedef Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?



Sedef Otu :

Latince Adı : Ruta Montana

Diğer İsimleri : Bahçe Sedefotu

Bileşimleri :

Sedef otu bitkisinin toprak üstü bölümleri uçucu yağ, alkaloitler, tanen, reçine, rutin adı verilen glikozit ile pektin içerir.

Özellikleri :

Avrasya ve Kanarya Adalarında yabani olarak yetişmektedir. Yaz-kış yeşil kaldığı için ülkemizde de bazı bahçelerde sevilerek üretilmektedir. 60 ile 100 santimetreye kadar boylanabilen bitkinin yapraklarında çok kuvvetli koku yayıcı salgı bezleri bulunur. Parçalara bölünmüş, küçük ve yuvarlak yaprakları da mavi-yeşil renkli, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Sedef Otunun yeşilimsi, sarı renkli gösterişli çicekleri yaz sonuna doğru açar. Tohumuyla çoğalan sedef otu bitkisi güneşli yerleri sevmesine karşın yarı gölgeli yerlere de dayanır.

Tavsiye Edilen Hastalıklar :

İstahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Gaz söktürücüdür. İyi bir yatıştırıcı özelliği vardır. Spazmları çözer. Kalp çarpıntısı ve endişeden doğan sorunları en aza indirger. Adet söktürücüdür. Kandınlarda aybaşı dönemini kolaylaştırır ve düzene sokar. Terleticidir. Solucan ya da kurtları düşürücü etkisi vardır. Sedef otu ayrıca romatizma ve karın ağrılarına da etkilidir.

Kullanınım Şekli ve Dozu :

Kurutulmuş çiçekli dallarında toz halinde ve damıtılarak faydalanılır.

Yan Etkileri :

Sedef otu gebelikte kullanılmamalıdır. Çok etkili bir çocuk düşürücüdür. Yüksek dozda alınırsa zehirlenmelere yol açabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?