Serbest Radikal Nedir?


Serbest Radikal Nedir?
Serbest radikaller, endüstri atıkları, güneş ışınları, kozmik ışınlar, ozon, özellikle otomobil egzolarından çıkan gazlar, ağır metaller, virüsler, sigara, alkol, stres, vücutta yağ metobolizması sonucu oluşan artık ürünler, su ve hava gibi kontrol edilmesi gereken çevresel faktörlerdir.

Yemek yemek gibi vücudumuzun normal faaliyetleri sırasında oluşabilirler. Serbest radikaller kanser, kalp hastalıkları ve erken yaşlanmaya neden olurlar.

Yaşamak için ihtiyacımız olan oksijen, aynı zamanda serbest radikallerinde kaynağıdır. Oksijenin yanı sıra petrokimya ürünleri, ilaçlar, güneş ışınları, X-ışınları, hatta yiyeceklerde bulunan bazı bileşkeler de serbest radikal oluşumuna sebeptir.

Serbest Radikaller, yaşam için gereklidir. Elektron transferi, enerji üretimi ve pek çok diğer metabolik işlevde temel oluşturur. Ama eğer zincir reaksiyonu kontrolsüz bir davranış gösterirse, hücrede hasarlara neden olur.

Bilim adamları 1954'lerden beri serbest radikallerin çok sayıda dejeneratif hastalıklara neden olduğunu bilmektedirler.

Serbest radikaller, kimyasal olarak en dış elektron yörüngesinde bir elektron kaybetmiştir. Çeşitli zararlı etkilere sebep olmasının en önemli nedeni, bu elektron açığını kapatabilmek için başka atomların elektronlarını paylaşmaya çalışmasıdır. Serbest radikaller bir dokunun herhangi bir molekülünü etkilerse, bu dokunun işlevini yerine getirmemesine neden olur. Etkilenen maddenin biyolojik önemine bağlı olarak, önemli veya önemsiz çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.

Serbest Radikaller Üç Grupta Toplanabilir ;

Genetiğe bağlı bileşenler, çevresel bileşenlerle (iş hastalıkları, zehirlenmeler) hem genetik hemde çevresel bileşenler.(Bronşsal astım, kanser, kardiovasküler hastalıklar)

Serbest radikallerdeki aşırı yüklenme, vücut için tehlike oluşturur. Ancak vücudun işlevlerini görebilmesi ve hastalıklardan korunabilmesi için de gereklidirler. Serbest radikaller, vücutta çok hassa bir dengeyle kontrol edilmektedirler. Sürekli gelişmekte olan teknoloji, oluşan çevre kirliliği, sigara ve pek çok etken, sürekli olarak çeşitli toksit maddelerle karşı karşıya kalmamıza nede olmaktadır. Bu etkiler kendini, serbest radikal oluşumuyla gösterir.

Tüm bu nedenlerden dolayı dış etkilerle oluşan hastalıklar artmakta, genetik hastalıkların da çevresel etkilerle daha çok belirginleşmesine neden olmaktadır. Bu hastalıklara çözüm getirmek öncelikle bu hastalıkların oluşumunu engellemekle gerçekleşebilir.

Bunun için de ilaçlarıdan öte alınan besinler önem kazanmaktadır. Serbest radikallerin etkilerini önleyen C ve E vitamnin kanser ve kalp hastalıkları gibi toplumda erken ölümlerin başlıca nedenleri olan hastalıkların oluşumunu önlemektedir.

Bu ve benzeri hastalıkların aşılmasında antioksidan ve vitaminlerin etkileri büyüktür. Serbest radikallerin oluşumunun engellenmesi için, taze sebze, meyve ağırlıklı dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli dinlenme, toksinlerden uzak kalmak, alkol, sigara ve konstre ürünlerden uzak kalıp, söylenenin aksine minimal protein kullanılmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?