Sivilce Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?



Sivilce Nedir?

İnsan derisinin üzerindeki her tüyün bir yağ gözeneği bulunmaktadır. En çok yağ gözeneği yüzümüzde bulur. Bu gözeneklerin içersinde insan derisini güneş ışınları, rüzgarlar gibi dış kosullardan koruyan sabunumsu bir madde bulunmaktadır. Bu maddeye sebum denir. Ölü hücre kalıntıları, yağlar ve bakteriler bu gözeneklerin içersinde birikir. Bu gözenekler dolunca sebumda kıl köklerinden yukarı çıkamaz ve gözenek tıkanır. Daha sonra gözenekte biriken bakteriler, yağlar ve ölü hücre kalıntıları oksijenle yani havayla buluşması sonucu okside olarak gözeneklerin içersinde siyah noktalar birikir. Bu siyah noktalara akne denir. Eğer ki bu aknelerin oluştuğu gözeneklerin ucu kapanırsa bakteriler o bölgede çoğalır ve gözenek genişleyerek sivilce halini alır.

Sivilceler genellikle ergenlik çağında artış gösterirler. Bunun sebebi ergenlik döneminde hormonların artışı ve bu artışla gözeneklerin sık sık kapanmasıdır. Ergenlik döneminde çıkan bu sivilcelerin patlatılması önerilmez. Çünkü patlatılan sivilce o gözenekte az miktarda da olsa kalacaktır ve tekrar iltihab kaparak yeniden sivilce oluşacaktır. Bu da cildinizde bazı çukurlara ve lekere neden olur. Bu dönemde sivilcelerinizi patlatmadan kurumasını ve dökülmesini beklemeniz önerilir.

Ergenlik dönemi dışında cildinizde sivilce oluşturan bir kaç durum daha vardır ;

Hormonlar :

Hormonların sivilce oluşumunda oldukça etkisi vardır. Bunlardan en etkilisi böbrek üstü bezlerinin salgıladığı androjen hormonlarıdır. Androjen hormonlarının artışı sivilceyi çoğaltmaktadır.

İlaçlar :

İçeriğinde lityum, androjen, kortikosteroid ve yüksek dozda B12 bulunduran ilaçlar sivilce oluşumuna sebep olmaktadır. Bu ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzla görüşüp alternatif ilaçlara yönelebilirsiniz. Ancak kesinlikle bu sebepten dolayı ilacınızı kendiniz değiştirmeyin veya tedavinizi bölmeyin. Doktorunuza danışarak çözüm yolu bulmaya çalışın.

Beslenme :

Bu konu da henüz kesin bir bilgi olmasa da bazı cilt uzmanları yediğiniz besinlerden dolayı sivilce oluşumunu savunmaktadır. Özellikle cips, kuruyemiş ve bunlar gibi yağlı fastfood yemeklerinin sivilce oluşumunda etkileri olduğu söylenmektedir.

Sivilce Tedavi Yöntemi :

Sivilce tedavisi sabır gerektiren bir durumdur. Çünkü tedavisi uzun sürelidir ve iyilşemesi geçtir. Bunun için bir cildiye uzmanına başvurmanız gerekir.

Akne tedavisinde çok sayıda kullanılan ilaç vardır. Cildiniz ve sivilceniz için en uygun olanı, belirli muayneler sonucu doktorunuz tarafından belirlenecektir. Eğer cildiniz yoğun sivilce oluşuyor ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Genellikle 2-3 ay süren bir tedavidir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, sivilcenin türü ve şiddeti, ilaç tedavisinde göz önünde tutulacak faktörlerdir.

Ayrıca cildin yumuşak bir sabunla yıkanması, hem yağlanmayı azaltır hem de tedaviye yardımcı olur. Fakat cildi çok fazla kurutan sabunlardan, temizleyicilerden uzak durmak gerekir. Çok fazla yıkamak cilde zarar verir.

Sivilcelerle oynamak, sıkmak ya da kaşımak iz kalma ihtimalini arttırır. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?