Skolyoz Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?



Skolyoz nedir?


Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyoz da ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner.

Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda, kontroller ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir.

Peki Skolyozun Belirtileri Nelerdir?

  • Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülüyor. 
  • Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozuluyor. 
  • Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılıyor. 
  • Kız çocuklarının eteğinin bir bölümü yukarı çekiyor. 
  • Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebiliyor.
Skolyoz Tanısı Nasıl Konur?

Skolyoz tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenir. Omurganın direkt filmleri yeterli olup nadiren MR gereklidir.Omurganın esnekliği test edilir. Ayakta çekilen tüm omurganın ön arka ve yan grafileri tanıyı koymak ve skolyozun eğriliğinin derecesini belirlemek için yeterlidir. Bu grafilerde eğriliğin başladığı ve sonlandığı omurlar arasındaki sapma açısı ölçülür ve vakalar bu açının ilerlemesine göre takip edilir.Bu açıya Cobb açısı denir.Vertebranın dönme derecesi ise yine bu grafilerden belirlenir. Cobb açısı,vertebra rotasyon derecesi skolyozun ilerlemesini değerlendirmek ve konservatif tedavilerin sonuçlarını takip etmek için çok önemli parametrelerdir. Skolyoz yaşla birlikte ilerleme gösterdiğinden çocuğun kemiksel gelişiminin de belirlenmesi gerekir.Bu nedenle çocukların büyüme durumu ve kemikleşmenin düzeyini belirlemek için bazen elbilek ve kalça grafileri ile karar verilir.

Skolyoz Tipleri :

Doğuştan (konjenital); Genellikle omurgadaki bir kusura veya birbirine kaynamış kaburgalara bağlıdır. Doğuştan skolyoz hastalığı (konjenital), tıpkı çocuk felci veya beyin felci durumları sonucunda oluşan skolyoz (omurga eğikliği) gibi omurga’nın göğüs veya bel bölgelerinde görülen yana doğru eğriliğidir. Doğuştan (konjenital) skolyoz 0-3 yaş arasında görülür.

Polio (çocuk felci): beyin felci veya kas erimesi gibi durumlara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşabilir. Daha önce düzgün olan bir omurgada, bilinmeyen bir sebeple ortaya çıkabilir.

İdiyopatik skolyoz: skolyozun en sık görülen şeklidir ve kalıtsal bir sebebi olabileceği düşünülmektedir. En sık genç kızlarda, ergenlik çağının hızlı büyüme döneminde ortaya çıkar. İdiopatik skolyoz sıklıkla aileseldir ve genetik (kalıtsal) faktörlere bağlı gibi gözükmektedir.

Serebral Palsi: Spastik olan hastalar genellikle şiddetli olur skolyoz yüksek oranda var. Tekerlekli sandalyeye bağımlı olan hastalarda, denge sorunları oturan ve solunum ve kalp problemlerine yol açabilir. Bazı hastalar korse ile tedavi edilebilir, ancak birçok cerrahiden yarar sağlayacak.

Skolyoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Skolyoz tedavisinde uygulanacak birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.Ancak bu tedaviler skolyoz ilerleme derecesine,hangi aşamada olduğuna bağlı olarak belirlenir.Bunlar;

Gözlem: 20 derecenin altında ve iskelet gelişimi tamamlanmaya yakın hastalarda sadece gözlem ve belirli aralıklarla kontrol yeterlidir.

Korse:
Korsenin amacı eğimin artışının engellenmeye çalışılmasıdır. Korse özellikle eğimin 30 derece civarında olduğu ve büyümenin devam ettiği çocuklarda etkilidir. Korse etkisi 40 derece üstü eğriliklerde ve iskelet gelişimi tamamlanmasına uzun yıllar olan çocuklarda azalmaya başlar.

Cerrahi:
Eğim 40 derece üzerinde ve çocuk hala büyüyorsa cerrahi kaçınılmazdır. 40 derece üzeri eğrilikler büyüme sona erdikten sonra da oldukça az olsa da artmaya devam eder. Bu sebeple ilerideki komplikasyonları önlemek, görüntü açısından cerrahi seçeneği iyi değerlendirilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?