İncir Nedir? Faydaları Nelerdir?


İNCİR


İncir, Ege bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde yetişen dutgiller ailesine ait bir meyvedir. Kendi cinsinin barındırdığı yaklaşık 800 tür içinde, meyve verebilen tek üyedir. Bu nedenle de ticari olarak değer kazanmıştır.

Dişi ve erkek olmak üzere incir ağaçları ikiye ayrılır. Tek bir ağaç, aynı anda dişi ve erkek fonksiyonlu organlar barındıramaz. Dişi ağaçların meyveleri daha büyük ve daha fazla olmakla birlikte, aynı zamanda lezzetli ve yenilebilir özelliktedir. Erkek ağaçların meyveleri ise hem lezzetli değildir hem de oldukça küçük ve az sayıdadır. Bu nedenle, erkek ağaçların meyveleri yenmek için değil, yalnızca tozlaşma amacı ile kullanılmaktadır.

İncirin Faydaları:


  • Antioksidan, lif, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin şifa kaynağıdır.
  • Yüksek derecede lif içermesinden dolayı kalp sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Sindirim sistemi ve mide içinde oldukça faydalı bir meyvedir.
  • İçerdiği bol miktarda kalsiyum ve potasyum sayesinde kemik sağlığının korunmasındaki rolü de oldukça fazladır.
  • Az miktarda kalori içermesi sebebiyle diyet yapanların lezzetiyle ağız tadına uygunluğuyla ilk seçimler arasında yerini alır.
  • Kemik dokularını güçlendirir, kemiklerin kırılganlıklarını azaltır.
  • Hem taze hem kuru incir doğal antibiyotikler arasında yer alır.Kanın ve bağırsakların temizlenmesini sağladığı gibi ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek göz ve solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Kabızlık sorunu yaşayanlar için de oldukça önemli bir şifa kaynağıdır.
  • Tansiyonu dengeler ve yüksek tansiyon kaynaklı hastalıklardan korur.
  • Antioksidan özelliği sayesinde cilt bakımı ve sağlığı için mükemmel bir besindir.
  • Soğuk algınlığından meydana gelen boğaz ağrılarına kadar etkilidir.
  • İçerdiği zengin C vitamini sayesinde saç köklerini güçlendirirken kafa derisinin sağlığını da korur. İçerdiği magnezyum sayesinde saçlara doğal bir görünüm sağlar.


Kuru İncirin Faydaları:

İncirin kurutulabilir olması, yılın bütün aylarında tüketilme imkânı sağlamaktadır. Belki de bu yüzden dünyanın en fazla tüketilen besin türlerinden birisidir. Hazmının kolay olması ve hoş tadının yanında kuru incirin de sağlık açısından birçok faydası vardır.

  •  İçerdiği zengin liflerden dolayı sindirim sitemine çok faydalıdır. 3 adet kuru incir tüketimi vücudun lif ihtiyacının %20’ni karşılar.
  • Hipertansiyonu önler. Vücudun sodyum seviyesini dengeler.
  • Çok iyi bir antioksidan olan kuru incir, metabolizmanın güçlenmesini ve olası hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Kanseri önleyici özelliği vardır. Antioksidan bakımından zengin olan kuru incir. Kanser hücrelerinin oluşmasına engel olur. Kanserli hücrelerin yayılma hızını düşürür.
  • Kuru incir demir açısından çok zengin bir şifa kaynağıdır. Bir kuru incir tüketimi günlük demir ihtiyacınızın %2’sini karşılar.

İncirin Zararları:


İncir tüketiminin bilinen bir zararı yoktur. Fakat özellikle diyabet sorunu yaşayanların doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Çünkü;

İnsülin kan şekerinin düşürmeye yardımcı olur. İncir de aynı şekilde kan şekerinin düşmesine neden olur. Aynı anda insülin ve incir tüketimi kan şekerinin çok düşmesine neden olabilir. Bu yüzden insülin kullanan hastalar mutlaka doktorlarına danışarak incir tüketmelidirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Gök Taşı (Metorit) ve Meteor Nedir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?