Sis Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Oluşur?


Sis Nedir?

Ekosistem içerisinde meydana gelen ve iklim şartlarına bağlı olarak değişen birçok hava olayı vardır ve bunlardan biride sis olayıdır. Sis, en temel anlamıyla toprağa ulaşan bulut demektir. Sis, bir buluttur ve havada görülen buluttan yapısal olarak hiçbir farkı yoktur. Havadaki bulutun, toprak veya deniz seviyesine alçalmış haline sis adı verilmektedir.

Nasıl ve Ne Zaman Oluşur?


Sis genellikle sabah ve akşam saatlerinde görülür. Toprak yüzeyine inmiş bulut bu saatlerde su yüzeyinde veya çukur alanlarda görülür. Bu alanlarda görülmesinin sebebi soğuk havanın karaların ve suların sıcak yüzeylerinde sürtüşme imkânı bulmasıdır.

Sise sonbahar mevsiminde daha çok rastlanır. Çünkü sonbaharda hava çok çabuk soğur ve toprağa yakın yerlerde sis oluşur. Oluşan sis, tabakalar halinde bulunur ve bu tabakalar ince bir yapıdadır. Geceleri toprağın soğumasıyla alçak kesimlerde bulunan hava da soğuma işlemine uğrar. Soğuyan hava tabakası eğer kendinden daha sıcak ve nemli bir hava tabakasıyla birleşirse, o bölgede sis oluşur.

Açık alanlarda oluşan sisle şehirlerde oluşan sis arasında farklılıklar oluşur. Açık bölgelerde oluşan sis seyrek yapılıdır ancak şehirlerde oluşan sis daha yoğundur. Şehirlerde havanın tozlu olması sisi yoğunlaştırıyor.

Dünyada en sisli alan Newfoundland açıklarıdır. Bu alan kuzey yarım kürededir ve kuzey kutup dairesinden güneye doğru soğuk su üzerinden yol alan ılık hava kütlesi, nemli hava akımlarıyla birleşerek bu bölgede yoğun katmanlı sisi oluşturur. Buradaki soğuk su, nemli havayı yoğunlaştırarak küçük su zerrecikleri oluşur. Bu zerreciklerin büyüklüğü, yağmur oluşturamaz ve zerrecikler havada sis olarak kalır.

Sis Türleri Nelerdir?

Radyasyon Sisi:
Ayaz olan gecelerde, havada bulut olmaz ve hava oldukça soğuk olur. Çünkü, havadaki su buharı yeryüzündeki ısının atmosfere karışmasını engeller. Bununla birlikte ayazlı gecelerde yeryüzünde ısı kaybı çok olur ve yer yüzeyi soğur. Ayazlarda yerden yükseğe çıkıldıkça hava sıcaklığı yükselir. Çünkü ısı, atmosfere yükselmiştir. Yeryüzünün alt katmanlarındaki soğuma çiğ noktasına ulaşırsa, sis oluşur. Gece başlayan bu sis, hava ısınınca ortadan kalkar.

Adveksiyon Sisi:
Bu tür sisler, nemli ve sıcak hava kütlesinin daha soğuk bir yüzeye doğru hareket etmesiyle oluşan sise denir. Havanın alt katmanları soğur ve yoğunlaşır. Böylece adveksiyon sisi oluşur.

Oroğrafik Sis: Yükselen hava soğur. Yatay olarak hareket eden hava kütlesi, dağ ve tepe gibi yer şekilleriyle karşılaşır ve yükselir. Buralarda ise sis meydana gelir.

Cephe Sisleri: Sıcak ve soğu hava kütlelerinin karşılaşmaları sonucunda, sıcak hava soğuk havanın üzerine yükselir ve soğur. Bu yolla oluşan sisler, cephe sisleridir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?