Thomas Edison Kimdir? İcatları Nelerdir?



THOMAS EDİSON

Tarihte unutulmuş icatlarda bulunan Thomas Edison’un teknolojinin gelişmesine yaptığı ampul icadı ışık tutmuştur. 11 Şubat 1847’de Amerika’nın Ohio şehrinde dünyaya gelmiştir. Yedi yaşında okuldaki başarısızlığı okuldan uzaklaştırılmasına sebep olmuş. Zekageriliği yüzünden özel bir öğretmen tarafından eğitilen Edison 10 yaşına geldiğinde fizik ve kimya alanlarına yönelmeye başladı. Daha 12 yaşında ailesine maddi yardımda bulunmak için trenlerde gazete satıp pazarlarda yük taşırdı.

Kazandığı para ile 1868’de atölye kurdu ve kendisine elektrikli oy makinesini geliştirip patentini almış. Araştırmalarına sesli telgraf üzerinde sürdürmeye devam etti. Karbondan iletici eklemesi ile birlikte telefonun adımını atmış oldu. Kısa zamanda 1877’de ses kayıt cihazını geliştirmiştir.

Elektrik akımının ters orantılı olacağını ve güvenli bir yol düşünerek ark lambası üzerinde çalışmalar yapmıştır. Yapılan 13 aylık çalışma karşılığında karbon flamalı lambanın patentini alıp halka tanıttı. Evlilik yaşamı boyunca 2 kere evlenip 6 tane çocuğu olmuştur. Edison 18 Ekim 1931 tarihinde New Jersey’de öldü.

İcatları :
  • 28 Ekim 1868’de Elektrikli telgrafla alakalı ilk buluşlarından biri olan stock ticker, borsadaki değerleri kaydeden bir cihazdır. Edison’un kabul görmüş ilk icadı elektrikli oy kaydediciydi.
  • 1883 yılında en büyük icadı olan ampulü icat etmiştir.
  • 1876~ ABD EDİSON tarafından dünyanın ilk Endüstriyel Araştırma Laboratuvarı kuruldu.
  • 1877 yılında ses veren, ses kayıt cihazını icat etti.
  • Otomatik tekrarlayıcılı telgraf cihazını bulmuştur.
  • 21 Ekim 1879 yılında karbon flamanlı elektrikli ampulün icadını yaptı.
Yapılan her icat önemli fakat ampul teknolojinin gelişmesine ışık tutmuştur. Peki Edison ampulü icat etmeseydi hayatımızda ne gibi değişiklikler olurdu?

Tarihte ilk defa Thomas Edison tarafından icat edilen ampul, en büyük ve oldukça önemli buluşlardan biri olup günümüze kadar gelişim göstermiştir. Gece karanlığında çevremizi görmemizi sağladığı gibi oldukça önemli aydınlatma aracı olarak kullanılmıştır.

Henüz ampul icat edilmemişken insanlar aydınlanma aracı olarak gaz lambaları, mum gibi araçlar kullanılırmış. İnsanlar hayatlarını bu şekilde sürdürüp yeteri kadar aydınlanamazlarmış.

Eğer ampul icat edilmeseydi öncelikle aydınlatmalar olmayacaktı. Etrafımızı gaz lambalarıyla aydınlatacağımızdan yeterince verim sağlayamayacaktık. Ampul olmayınca araba farları da olmayacaktı ve bu da kazalara sebebiyet verecekti. Sokak lambaları olmayacağından hırsızlık ve gasp gibi olaylar artacak ve güvenliğimiz daha çok tehlikede olacaktı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Kına Nedir? Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bionluk Nedir? Nasıl Çalışır?