YILDIZ KAYMASI NEDİR?
Yıldız Kayması Nedir?
Yıldız kayması olayı Türkçe sözlüklerde kuyruklu yıldız olarak bilinen gök taşlarının atmosfere giriş yapması sonucu ortaya çıkan doğa olayı olarak geçmektedir.
İnsanlık var olduğundan beri olup biten her şeye anlamlar yükleyerek neyin nasıl olduğunu anlayabilmek için topraktan bir işaret, ateşten bir işaret, havadan veya denizden bir işaret beklemiş; bunun yanında gökyüzünde gördükleri ışıklı görüntülere de pek çok anlam yüklemişlerdir. O zamanlar gökyüzünde gözlemlenen yıldız kayması durumu da dünyaya gökyüzünden bir cisim düşmesi olarak yorumlanmıştır.
Belirgin görüldüğü gecelerde gökyüzünü incelediğimizde yıldızların parlak ve çekici bir görüntüye sahip olduğunu görebiliriz. Bu muhteşem görüntüyü izlerken bir yıldızın arkasında parlak bir çizgi çizerek sağa ya da sola kaydığını da görebilmek de oldukça ilginç bir deneyim olmaktadır. İşte bu kayma olayını gören kişiler bu durumun ismine “yıldız kayması” demeyi uygun görmüşler ve durumla alakalı çeşitli inanışlara sahip olmuşlardır. Bu inanışlardan biride her yıldız kayışını bir dilek tutma bahanesi olarak kabul etmektedir. Böyle bir şeye neden ihtiyaç duyulduğu ise inanca göre kayan yıldızın kaydığı süreçlerde ölme sürecini tamamlarken kendisinden dilenen son dileği ölmeden önceki son saniyelerinde duyup gerçekleştireceğine dair var olan inanıştır.
Peki Bu Yıldız Kayması Nasıl Oluyor?
Yıldız kayması aslında meteor yanmasıdır. İzlediğimiz kayan bir yıldız değil, yanarak yok olan meteor taşlarıdır.
Dünyamıza gün içerisinde defalarca meteor taşları düşüyor. Meteor taşları, hızla dünyamıza doğru ilerlerken atmosfere giriyor. Bu sırada bir yanma meydana geliyor. Meteor, yanarken hızla ilerliyor, bu sırada bizim yıldız kayması sandığımız görüntü oluşuyor.
Yıldız Ne Zaman Kayar?
Yıldız kayması hakkında uzmanların verdiği bilgilere göre, dünyamıza her saat başı 5 farklı meteor düştüğü söylenmektedir. Bizim yıldız kayması olarak gördüğümüz şeylerin aslında yanarak ortadan kaybolan meteorlar oldukları düşünülürse, bu sayının her gün ve her saat birbirinden farklı olmasına da şaşırmamak gerekmektedir. Bunun dışında konuyla alakalı bir diğer önemli bilgide, Samanyolu galaksisi düzeninde yaşadığımız dünyanın 33 yılda bir sefer olmak üzerine meteor kuşağına girdiği bilgisidir
Yorumlar
Yorum Gönder